Про салат “Дністер”

P.S .: … і, до речі, про салат “Дністер”. Один з найпростіших в приготуванні салатів. І, хм … можливо, саме тому і один з найулюбленіших на пострадянському кулінарному просторі.

Салат придумав шеф-кухар чернівецького ресторану “Дністер” в 60-і роки, він (салат, а не кухар) потрапив на Всесоюзний кулінарний конкурс і, несподівано, опинився в призах, став відомим і шанованим від Бреста до Владивостока. У спрощеному “народному” варіанті “Дністер” – це суміш шинкованої капусти, підсоленої і злегка прим’ятої, щоб пустила сік, нарізаної тонкою соломкою напівкопченої ковбаси, консервованого горошку і дефіцитного майонезу.

У Чернівцях же салат подавали дещо інакше. Капуста, підсолена і поперченна, з невеликою кількістю цибулі та кропу, горошок і копчена ковбаска викладалися на блюдо трьома окремими гірками. Між ними на ковальці густого майонезу височіла половинка вареного яйця. Все це відвідувач змішував самостійно. Або не змішував – як кому більше подобалось.

Історія не зберігла ім’я автора шедевра. Ресторан “Дністер” на вулиці Ольги Кобилянської, що успадкував, до речі, традиції старовинного австрійського кафе “Європа”, теж не дожив до наших днів (зараз на його місці пафосний заклад “Панська гуральня”). А салат “Дністер” як і раніше в пошані, квітне і пахне. Смачно пахне…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *