Бармени і сноубордисти…

Традиція святкування Міжнародного дня барменів в Україні доволі молода – їй лише 10 років. Свято молодше навіть за День сноубордиста! Але таке саме запальне, веселе і…

Теренами Інтернету гуляє міф про те, що Міжнародний день бармена святкують в усьому світі 6 лютого і Україна доєдналась до світового тренда, але це трішечки не так. Точніше, зовсім не так, це – повна містифікація.

Насправді Світовий день бармена святкують в усьому світі 24 лютого – саме в цей день у 1951 році представниками 7 країн у Британії було створено Міжнародну асоціацію барменів. Сьогодні International Bartenders Association із штаб-квартирою в Сінгапурі є поважною міжнародною організацією, що об’єднує національні асоціації 55 країн (Україна також входить до IBA) і займається стандартизацією рецептів класичних коктейлів та іншими архіважливими справами. З подачі IBA у більшості країн світу заведено протягом тижня до 24 лютого зайти до улюбленого бару чи пабу і привітати знайомого бармена. До речі, дуже зручно 22 лютого святкується Міжнародний дель коктейлю “Маргарита” – ще одне чудернацьке свято.

Також у США існує День вдячності барменам (Bartender Appreciation Day), що святкується щороку у першу суботу грудня. У цей день прийнято забігти на хвилинку до улюбленого бару і всю ніч теревенити з другом-барменом про те  та інше.

Міжнародний день бармена 6 лютого винайшли у 2008 році маркетологи київського пабу Docker. Тоді ще не було такої мережі пабів, а тільки-но розкрутився перший заклад на Оболоні. Взимку 2008-го Docker тільки-но переїхав з затісного приміщення колишньої їдальні Деревообробного комбінату №7 в нове, більш просторе приміщення (по сусідству на тій самій вулиці Богатирській) і треба було посилено “качати” публіку, щоб заповнити велике приміщення клубу. От і видумали на рівному місці Міжнародний день бармена.

За легенду прийняли, що нібито дата прив’язана до католицького свята – дня Святого Аманда, єпископа Маастрихтського, нібито покровителя виноробів, пивоварів, рестораторів та барменів. Якимось чином у створені міфу прийняли участь і веселі хлопці з Міжнародного центру барменів “Planet Z”  (нехай вас не вводить в оману слово “Міжнародний”, це також київська команда). З 2009 року ідею підхопили кілька пабів в Україні та в Росії і понеслась…

Як би там не було, але свято прижилось і… а чому, власне, й ні? Праця бармена гідна поваги, вона не така й проста, як може здатись на перший погляд. Гарний бармен – це не тільки людина, що вміє робити коктейлі, але й зможе починити людську душу. А це не кожному дано.

Кращий ресторан Києва для проведення бенкетів

Тож, заглянувши сьогодні на вогник до барної стійки ресторану VD Restaurant Park, не забудьте привітати Яшу. І з днем бармена, а можна й з днем сноубордиста, який вже, правда, минув, але ж сніг іде, який сьогодні гарний сніг!

Бармени і сноубордисти…: 1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *