Бізнес-ланч на робочому місці чи в ресторані?

Продовжуємо екскурсію по світовій мапі бізнес-ланчів. Спойлер: не харчуйтеся на роботі так, як це роблять американці.

Вулична їжа на бізнес-ланч стала звичною альтернативою у багатьох європейських країнах
Вулична їжа на бізнес-ланч стала звичною альтернативою у багатьох європейських країнах

Але перш, ніж ми перетнемо океан, подивимося, що діється ближче до нас.

У Польщі годину, відведену на обід, зазвичай проводять у їдальнях (на великих підприємствах), або у закладах громадського харчування, що їх в країні багато на будь-який смак та гаманець. Їдять поляки багато та смачно, традиційно перше, друге і третє. Їжа в країні доволі недорога, то ж економити на обідах не прийнято.

у Польщі обідня перерва у ресторані - непогана ідея
У Польщі обідня перерва у ресторані – непогана ідея

У переважній більшості близькосхідних країн під час обідньої перерви шикуються черги до вуличних яток, де швидко розкуповуються фалафель, шаурма та мусахан. Напруженим графік роботи у більшості арабських країн назвати важко. Зазвичай обідня перерва триває стільки, скільки вважають за потрібне самі “трудящі”.

Вулична їжа дуже популярна на обід серед працівників у близькосхідних країнах
Вулична їжа дуже популярна на обід серед працівників у близькосхідних країнах

А от у Ізраїлі законодавчо гарантується мінімальний час на обідню перерву у 30 хвилин. Деякі профспілки добилися “послаблення” і розширення обідньої перерви аж до 45 хвилин. Типового меню бізнес-ланчу в Ізраїлі нема: хтось обідає вдома, хтось – у ресторані, дехто – і на робочому місці. Популярні як класичні європейські страви, так і вулична їжа. Типовою є практика компенсації роботодавцем частини вартості обіду – аж до 80%!

У Єгипті набуває цікава практика “розбивати” визначений законом час обідньої перерви на дві перерви по півгодини.

У північно-африканських країнах традиційні страви та напої конкурують із комополітичними сандвічами на картоплею фрі
У північно-африканських країнах традиційні страви та напої конкурують із космополітичними сандвічами на картоплею фрі

Обідати у так званих фуд-центрах прийнято у Сінгапурі. Це – величезні зали, або майданчики просто неба, густо заставлені столиками. Тут можна недорого придбати порцію пельменів, рису, курячого м’яса або лапші.

Гігантські фудкорти, заповнені у години обідньої перерви, - типова картина для азійських країн
Гігантські фудкорти, заповнені у години обідньої перерви, – типова картина для азійських країн

Також поза офісом прийнято обідати на Філіппінах. Законодавчо відведену годину працівники зазвичай використовують у невеличких вуличних фаст-фудах, біля закусочних на колесах або ж і просто на лавочках. Зазвичай ланч асоціюється із ланч-боксами. Саме в них продають їжу у закусочних.

Закусочні на колесах дуже популярні на Філіпінах
Закусочні на колесах дуже популярні на Філіпінах

У англійців ланч не вважається основним прийомом їжі. Зазвичай ланчують безпосередньо на робочому місці і вживають фастфуд. Також звичним явищем для британців є й сніданок на роботі. Вважається, що англійці працюють більше за інших європейців, овертайм тут є звичайним явищем, навіть попри спеціальний закон, що забороняє працювати більше 48 годин на тиждень (його часто порушують). У середньому англійці витрачають на обід півгодини. Але протягом дня кілька разів п’ють чай. У сучасних компаніях прийнято це робити у колі колег і суміщувати із невеличкими нарадами або стендапами. У деяких невеличких “просунутих” лондонських компаніях набувають тренду і спільні сніданки та ланчі.

американці звикли обідати на робочому місці
Американці звикли обідати на робочому місці

Класикою бізнес-ланчів у США вважаються сандвіч, гамбургер або хот-дог, картопля-фрі та кола, втім, останнім часом американці усе частіше віддають перевагу салатам, відварній рибі або м’ясу курча, тобто здоровим продуктам. Ланч на робочому місці – доволі типове явище у найбагатшій країні світу: так харчується ледь не половина працівників у США. Зазвичай харчуються, не відриваючись від роботи. Серед офісних працівників, а особливо серед керівників різних ланок, поширеною практикою є поєднання ланчу та зустрічей або нарад. За статистикою, у деяких американських компаніях працівники витрачають на ланч 15-20 хвилин!

Серед керівників усіх ланок дедалі частіше стає звичним поєднання обіду з роботою
Серед керівників усіх ланок дедалі частіше стає звичним поєднання обіду з роботою

Отже, як ми бачимо, традиції обідньої перерви у світі дуже різняться і, чесно кажучи, далеко не усі варіанти здаються привабливими. Усе ж таки, обідня перерва має бути досконалою і в плані відпочинку і в плані їжі.

Курячий шашличок та картопля по-велянськи - одна з улюблених страв на бізнес-ланч серед відвідувачів VD Restaurant Park
Курячий шашличок та картопля по-селянськи – одна з улюблених страв на бізнес-ланч серед відвідувачів VD Restaurant Park

Чи подобається Вам ідея швидкого перекусу на робочому місці фастфудом з напівфабрикатів, або щоденного харчування вуличною їжею на лавочці у парку напроти офісу – вирішувати особисто Вам. Працівники офісів, розташованих неподалік ресторану VD Restaurant Park цим не переймаються. Адже щодня їх чекає в денні години смачна, поживна і недорога їжа у затишному інтер’єрі, у певні дні навіть під живу музику. Кожного дня – нове меню!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *