Олів’є та його олів’є. Історія дев’ята, майонезна

Зрозуміло, що французи не знають таких страв, як м’ясо по-французьки та салат олів’є. Адже їх придумали у Росії. Більше того, у СРСР рецепти цих страв набули остаточних змін, що ще більше віддалили їх від гіпотетичної спорідненості із французькою кухнею. І каталізатором цього став він…

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія дев’ята, майонезна”

Олів’є та його олів’є. Історія восьма: звідки у салаті морква

Рецептів салату олів’є існує безліч. Але що цікаво, в жодному з “старих” рецептів, тобто до появи “класичного радянського олів’є” 1952 року у “книзі про смачну та здорову їжу”, немає моркви. Звідки ж вона взялась у олів’є?

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія восьма: звідки у салаті морква”

Олів’є та його олів’є. Історія сьома: повернення

Історія салату олів’є доволі терниста. Від початку салат, що його авторство приписують Люсь’єну Олів’є, називався “Майонез з дичини”. Потім він став олів’є, потім “Салатом з дичини”, потім салатом “Столичним”. Але якось прийшов час повернути салату історичне ім’я. І повернення стало триумфальним.

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія сьома: повернення”

Олів’є та його олів’є. Історія шоста: шлях з нізвідки в нікуди

Шлях, який пройшов салат олів’є від пафосної страви купецької Москви до головного новорічного салату СРСР – дивовижний і… Власне, судіть самі…

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія шоста: шлях з нізвідки в нікуди”

Олів’є та його олів’є. Історія п’ята: “македонський” салат

Малопоширена версія виникнення салату олів’є: македонське коріння страви. Дивно? Так, але чого на світі не буває.

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія п’ята: “македонський” салат”

Олів’є та його олів’є. Історія четверта: “французький” салат

Сьогодні майже всі знають, що олів’є – то ніякий не французький салат. Але більшість переконана, що страву таки вигадав французький кухар у Москві.

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія четверта: “французький” салат”

Олів’є та його олів’є. Історія третя: “руський” салат

Дивно, як вигадані історії можуть обростати подробицями і починати жити своїм власним життям. Так сталося і з салатом олів’є.

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія третя: “руський” салат”

Олів’є та його олів’є. Історія друга: де народжуються міфи

Головним, та чи не єдиним джерелом про “кухара Олів’є” та історію виникнення “секретного” рецепту є Гіляровський, та його книга “Москва та москвичі”.

Продовжити читання “Олів’є та його олів’є. Історія друга: де народжуються міфи”

Олів’є: откуда есть пошла Москва, або видумана історія одного салату

Що перше спадає на думку при згадці про новорічне застілля? Ну, звичайно ж він, салат олів’є. Так-так, саме з маленької літери. Оскільки салат Олів’є – то зовсім інша страва…

Продовжити читання “Олів’є: откуда есть пошла Москва, або видумана історія одного салату”