Косуле – смачна спадщина Лангедоку

Традиційна страва, що сторіччями прикрашає кухню південнофранцузької провінції Лангедок. Це ніби як запашна м’ясна печеня, густа квасолева юшка та селянське овочеве рагу, змішані в одному…

косуле - смачна спадщина Лангедоку

…ні, не у флаконі. Косуле́ (приголос на останній слог: Cassoulet) готують у спеціальних горщиках-косулетках (cassole). Головні інгредієнти – біла квасоля та два чи три види м’яса. Популярні комбінації м’яса із птицею, доволі часто господарки замість м’яса кладуть в косуле свинячі ковбаски. Продовжити читання “Косуле – смачна спадщина Лангедоку”

Збірна солянка

Дуже смачна страва, але от у розмовах значення виразу “збірна солянка” доволі химерне: це такий собі вінегрет, попурі, амальгама. Тобто суміш усього, дивне поєднання речей (людей, подій), що не має системності. Англомовний синонім “kitchen sink – походить від виразу “everything but the kitchen sink” – “усе крім кухонної мийки”.

солянка збірна

А страва ж таки смачна. Поєднання копчених реберець та вареної ковбаси, солоних огірків та каперсів, оливок та лимону, прянощів та сметани, й усе це на бульйоні…

Так хто ж насправді придумав борщ?

Питання риторичне і не має відповіді. Адже те, що ми сьогодні називаємо борщем – страва відносно молода. А її попередні варіації, так, вони корінням сягають сивої давнини, але чи був то той самий борщ, яким ми його сьогодні любимо?

борщ - найсмачніша страва у світі

Продовжити читання “Так хто ж насправді придумав борщ?”

Швидка кава по-міланськи

Батьківщина еспресо – Італія, а як бути точним, то Мілано. Саме тут у 1901 році інженер Луїджи Беццера створив першу еспресо-машину. Ручну. У 1947 році міланський бармен Акіллє Гаджіа винайшов напівавтоматичну машину. А у 1961 році фірма Faema розпочала випуск автоматичних машин. Звісно ж ця фірма також розташована в Мілані і, до речі, досі випускає еспресо-машини.

еспресо у Києві

Сьогодні кава є другим у світі за обсягом споживання напоєм. Першим є вода. А безумовним чемпіоном серед різновидів кави є еспресо. Кава по-швидкому. Які наразі є різновиди еспресо? Продовжити читання “Швидка кава по-міланськи”

Крем-суп чи суп-пюре?

Чи є різниця? Так, є. Крем-суп більш м’який і однорідний за консистенцією. Доволі часто кухари додають у крем-суп вершки, щоб зробити його ще більш ніжним.

крем-суп томатний

Найулюбленіші крем-супи у світі – з броколі, білої квасолі, шампіньйонів, спаржі, кольорової капусти, авокадо з цукіні, буряка (дуже корисний супчик!), сиру, а також класичний французький крем-суп з картоплі та не менш класичний іспанський гаспачо. Продовжити читання “Крем-суп чи суп-пюре?”

Експрес-бризоль

Якщо Вам цікаво, що то за страва така – бризоль, то ось Вам наша відповідь: такої страви взагалі в природі не існує! Адже бризоль – це не страва, а спосіб приготування. У перекладі з французької означає “у яйці”. А що саме у Вас буде бризоль: Ваша страва – Ваша справа!

швидко приготувати сніданок - це просто

Непоганий варіант на сніданок – експрес-бризоль по-пущєводицьки. Інгрідієнти – курячий фарш, 2-3 яйця, трохи вершків (молоко також підійде, але ж з вершками буде смачніше), трохи борошна, маленький зубик часнику, маленький квашений огірок, сіль, перець, листочок-два зелені. Так, ще не завадить й кілька невеликих помідорок, а як є у холодильнику плавлений сирок, то взагалі – супер! Продовжити читання “Експрес-бризоль”