Як приготувати мітітеї

Сьогодні в VD Restaurant Park на друге до бізнес-ланчу – соковиті духмяні мітітеї. Ця проста, але дуже смачна і поживна страва прийшла до України з Молдови. Зрозуміло, що на теренах рідної неньки рецепт зазнав деяких змін – не важко здогадатись яких: якщо в Румунії на Молдові мітітеї готували переважно з рубленої баранини, то в нас – із свинини, або з мішаного фаршу з свинини та яловичини.

В іншому рецепт лишився без змін. Мітітеї, хто раптом ще не знає – це такі собі мініатюрні ковбаски, що їх типово готують на грилі, але цілком можна їх смажити і на пательні. Слово “мітітеї” означає “маленький”.

Сьогодні мітітеї простіш робити з готового фаршу. Непогано додати до фаршу трохи часнику та цибулі. Фарш замішуємо на молоці (або бульйоні, у крайньому випадку на воді), додаючи сіль, перець та інші прянощі (хмелі-сунелі непогано пасує), дещицю соди та трохи крохмалю. Готовий фарш варто потримати у холодильнику десь із годину.

Формувати ковбаски дбайливими руками, змоченими в олії. Жодних сухарів не потрібно. Смажити ковбаски у киплячій олії до появи рум’яної скоринки, потім викласти підсмажені мітітеї в товстостінний сотейник із кільцями цибулі, листочком лавру та зернятками кмину, залити гарячим бульйоном та тушкувати під кришкою десь із півгодини.

Гарячі “малюки” подаються до гарніру. Якого? Та будь-якого! Мітітеями жодну кашу не зіпсуєш. Або картопельку, пасту чи, скажімо, тушковану капусту чи смажені овочі. Непогано викласти поряд з м’ясними делікатесами ще й нарізані скибочками свіжі овочі чи кілька листочків салату, гілочку кропу чи, для особливо вишуканого смакового контрасту кілька ягідок калини та кружальце лимону.

Зовсім вже збочені естети полюбляють мітітеї на шпажках із оливками, маслинами чи шматочками сиру. Але слід пам’ятати, що від початку мітітеї – справа селянська – проста, невибаглива, але надзвичайно смачна та поживна. Тож не слід все занадто ускладнювати. Кілька духмяних “малюків” та розсипчаста пшенична каша утворюють тандем нічим не гірший за складні смакові поєднання. Лишіть оливки до аперитиву.

Зіпсувати мітітеї вкрай важко – навіть у кухарів-початківців вони виходять непогано. А коли до справи беруться справжні профі, як, наприклад, майстри кухні VD Restaurant Park – чекай на справжнє кулінарне задоволення!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *