Їжа офісного планктону (про бізнес-ланчі світу)

Продовжуємо розтин харчових звичок офісного планктону різних країн світу. Чому саме офісного? У переважній більшості країн світу робочий клас харчується у їдальнях. А от різного кольору “комірці” мають більшу кількість опцій, як провести обідню перерву.

Колись більшість офісних працівників в азійських країнах обідали на робочому місці, але сьогодні усе навпаки
Колись більшість офісних працівників в азійських країнах обідали на робочому місці, але сьогодні усе навпаки

Втім, не усюди ці опції сподобалися б пересічному українському клерку.

У Китаї та Тайвані обідати прийнято у їдальнях, також поширений кейтеринг із поїданням доставленого на робочому місті. В обох випадках типовим буде спеціальний бокс з чотирма відділеннями, в яких, швидше за все, буде рис, м’ясо, соєвий сир тофу та імбир.

Ланч-бокс - типовий атрибут бізнес-ланчу у Східній Азії
Ланч-бокс – типовий атрибут бізнес-ланчу у Східній Азії

У компаніях, що не мають власної їдальні, працівники ходять на обід у численні недорогі вуличні кафе. Звичним явищем є обід на свіжому повітрі на лавочці у парку чи просто на вулиці. Година обідньої перерви строго фіксована. О дванадцятій життя у Піднебесній завмирає – усі обідають.

Останнім часом усе більше китайських компаній забороняють своїм співробітникам вживати їжу на робочому місці. В офісах це обумовлено доволі різкими запахами традиційної їжі. На виробництві – вимогами санітарних норм.

Бізнес-ланч у Китаї - це велетенські їдальні або вщерть забиті фуд-корти
Бізнес-ланч у Китаї – це велетенські їдальні або вщерть забиті фуд-корти

У небагатій Індії робітники або приносять їжу з собою з дому у доволі специфічних циліндричних контейнерах з нержавійки, що мають назву тіффін, або ж її доставляють у тих самих контейнерах централізовано на підприємства спеціальні кур’єри дабба-валла. Також поширена практика, коли кур’єрська компанія перед обідньою перервою об’їжджає домівки працівників, збираючи приготовані господинями обіди (в тих таки контейнерах) і централізовано доставляє їх працюючим. Є й сім’ї, які живуть тим, що готують домашню їжу для інших. Основними стравами є рис, боби, чапаті (коржики з прісного тіста), овочі, пряне м’ясо у соусі каррі. Тривалість обіду в індійських компаніях зазвичай півгодини. Вживають їжу безпосередньо на робочому місті.

Доставка домашньої їжі кур'єрами в офіси набула специфічних рис в Індії
Доставка домашньої їжі кур’єрами в офіси набула специфічних рис в Індії

Японці, подібно до китайців, найчастіше мають на обід секціонований бокс під назвою бенто. У ньому рис, риба або м’ясо, мариновані або відварні овочі. Дуже поширена традиційна лапша рамен. Обідають японці переважно у службових їдальнях або у маленьких вуличних кафешках, витрачаючи півгодини і поспішаючи повернутися до робочого місця. Усім відомий трудоголізм жителів Країни Сонця, що Сходить.

Ланч-бокси по-японськи - це не тільки смачно і корисно, але й інколи доволі красиво
Ланч-бокси по-японськи – це не тільки смачно і корисно, але й інколи доволі красиво

А от кенійців у цьому важко запідозрити. Зазвичай вони обідають довго, і нікуди не поспішаючи. Типовими стравами на обід є смажена риба або рагу із козячим м’ясом.

Обід у Кенії - це цілий ритуал!
Обід у Кенії – це цілий ритуал!

В сусідній Уганді на обід виділяють мало часу – зазвичай півгодини. Працівники можуть приносити їжу з дому чи купувати вуличний фаст-фуд. Походи у заклади громадського харчування також практикуються, але на відміну від кенійців, обідають швидко.

Вулична їжа - часта альтернатива бізнес-ланчу у деяких країнах Африки
Вулична їжа – часта альтернатива бізнес-ланчу у деяких країнах Африки

Корейці (з південної частини півострова), який сюрприз!, подібно сусідам вживають ланч з секціонованих боксів. Окрім очікуваного рису там, найчастіше, можна знайти сушені водорості, смажене або варене куряче яйце, кімчі, огірок, часник, цибулю, соус з морепродуктів і навіть корінь лотоса. Втім, поширене також і відвідування фудкортів та вуличних їдалень.

Корейці обідають не лише в офісах, але й полюбляють вибратися на фуд-корти
Корейці обідають не лише в офісах, але й полюбляють вибратися на фуд-корти

Норвежці віддають перевагу обіду на робочому місці. З собою з дому норвежці приносять найчастіше рибу, відварну картоплю, м’ясо, яйця, овочі, скибочку хліба. З напоїв на ланч жителі півночі переважно вживають молоко.

У Фінляндії харчування працюючих регулюється законодавством. Підприємства зобов’язані або мати власну їдальню, або заключати договори на доставку їжі безпосередньо на підприємства, де мають бути обладнання місця для їжі. Близько половини фінів, серед них більша частина молоді, завдяки цьому закону харчуються здоровою їжею. Можливо завдяки цьому останніми роками фіни змінилися зовні – значно зменшився відсоток населення з ожирінням, замість типових ще десять років тому важкуватих міцно збитих фігур фіни сьогодні дедалі більше асоціюються із стрункістю і легкістю. Втім, інша половина працюючих віддають перевагу принесеним з дому обідам – так дешевше.

Фінляндій - країна де законодавці зобов'язують работодавця дбати про харчування співробітників
Фінляндія – країна, де законодавці зобов’язують работодавця дбати про харчування співробітників

Для працівників компаній, що розташовано у будівлі бізнес-центру VD MAIS та поблизу, проблема захмарної вартості бізнес-ланчів не стоїть так гостро, як в компаніях розташованих в інших районах Києва. Розміщений на першому поверсі ресторан VD Restaurant Park пропонує смачні, поживні бізнес-ланчі за помірними цінами. Можливо, дещо дорожче, ніж шаурма з вуличної ятки, але ж набагато смачніше і корисніше.

Отака краса в нас буває на бізнес-ланч. Називається без затій - овочевий салат
Отака краса в нас буває на бізнес-ланч. Називається без затій – овочевий салат

На продовження огляду світових бізнес-ланчів чекайте завтра…

Їжа офісного планктону (про бізнес-ланчі світу): 1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *