Кава з лимоном – що може бути простіше?

Не зважаючи на те, що й досі у деяких барист існує певне упередження до поєднання кави та цитрусових, різноманітні варіанти кави з лимоном гуляють світом і… власне, а чому ні?

Найвідоміша кава з лимоном – це кава по-римськи, або caffe romano. По суті, це звичайний еспресо із додаванням дольки лимону. Принаймні, так готують його самі італійці, не тільки столичні жителі. Вважається, що лимон допомагає “розкритися” смаку кави, нейтралізує гіркий смак, знижує шкідливість (так, забагато кави шкідливо, а італійці п’ють таки забагато кави), також поєднання кофеїну з лимоном сприяє тонусу та рекомендовано для тих, хто хоче схуднути. А ще за рахунок вмісту вітаміну C та антиоксидантів лимон лікує від похмілля. Тож, кава романо цілком доречна на ранок після бурхливого вечора напередодні.

Але, слід зазначити, що, не зважаючи на назву, кава по-римськи не є традиційним напоєм, ані в Римі, ані в інших італійських містах. Зазвичай римляни п’ють просто каву (espresso), або рістрето, доппіо чи лунго. Зранку традиційно п’ють капуччино чи каву з молоком. А з лимоном прийнято пити каву при головному болю, або після похмілля. Втім, оскільки не тільки в Римі люблять і вміють так гарно відпочивати, щоб заробити на ранок похмілля, не дуже зрозуміло, чому кава отримала назву “римської”.

Про це досі точаться суперечки. Є версія, що кава по-римськи народилася під час Другої Світової, коли у столиці бракувало води, щоб ретельно відмивати посуд, і бармени клали лимон до кави у якості антибактеріального засобу. Хто зна, чи дійсно саме тоді зародилася кава по-римськи, але сьогодні кава по-римськи – це кава по-римськи. Із лимоном.

Лимон у каву по-римськи можуть додавати у вигляді дольки на блюдечку окремо, нанизаною на край горнятка або вже у горнятку із кавою, кинутою туди до наливання кави, або після.

На відміну від простого еспресо із лимоном, у деяких закладах намагаються зробити рецепт римської кави трохи складнішим. Скажімо, поєднують додавання дольки лимону із лимонним соком, прикрашають горнятко з кавою фігурно викраяною та скрученою у спіральку шкіркою лимону (твістом), регламентують час додавання лимону та його кількість, але то таке. Головна ідея від цього не змінюється – кава по-римськи – то просто кава із лимоном. Крапка.

Втім, існує ще кава по-сицилійськи. У цьому рецепті кава із додавання кориці заливається у горнятко з невеликою кількістю розтертої з цукром лимонної цедри. Дуже смачно, і непогано тонізує. Цікаво, що на самій Сицилії ніхто не знає такого рецепту, але термін “кава по-сицилійськи” гуляє рештою світу, а він-таки трохи більший за Сицилію.

Каву з лимоном, як не дивно, полюбляють і багато англійців, особливо в сучасному світі, коли кава замінює багатьом традиційний чай. Особливість британського рецепту – заварювання кави у турці разом із цукром, лимон додається вже у горнятка з розлитим напоєм.

Французи не були б французами, як би й собі не придумали свій рецепт. Особливість його – замість лимону у каву додається лимонний лікер. Головне – не переборщити із лікером.

В Іспанії існує своя версія кави з лимоном – cafe del tiempo – вона відрізняється додаванням разом із лимоном ще й кубиків льоду.

Загалом, кава – цікавий напій, який дозволяє робити з нею що завгодно, не дуже ризикуючи зіпсувати. Тож і у каву з лимоном додають молоко або вершки, топлений шоколад, ром або бренді, корицю, імбир, перець (дуже рекомендую!), мед (замість цукру).

Чому не усім бариста подобається ідея додавання лимону у каву? Відповіддю може бути відомий (в певних колах) коментар Бретта Робізона (Brett Robison), колись головного бармена культового лаунжу Tryst у Вашингтоні. На його думку, кава, сама по собі, є складним поєднанням танінів, аксидів (кислот) та олії з свіжозмелених кавових бобів. Неякісне обсмаження або помилки під час приготування можуть змінити той невловимо тонкий баланс, що створює улюблений смак справжньої кави. Тож, на думку поціновувачів традиційної кави, додавання будь яких “зайвих” інгредієнтів – це спроба замаскувати смак кави, що не є “ідеальною”. Особливо це стосується додавання аксидів, зокрема кислих лимону чи лайму.

Втім, сам Робізон не бачить нічого дурного в тому, щоб пом’якшити гіркоту танінів у каві додаванням цитрусової кислоти. І хоча деякі пуристи від кави досі вважають це проявом несмаку, великий світ кави вже давно змирився з цим і радо вітає каву з лимоном.

Отже, як завітаєте до VD Restaurant Park, можете сміливо замовити каву з лимоном. До речі, самі італійці майже не вживають слово “espresso”, називаючи каву просто кавою. Втім, оскільки ми не в Італії, Ви можете замовити espresso romano, caffe romano або просто romano. Наші бариста Вас зрозуміють.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *