Корейка по-морковськи

Сьогодні в нас на бізнес-ланч, серед іншого, морква по-корейськи. Це дуже смачна закуска, але слід розуміти, що насправді це страва радянського походження. У самій Кореї такої страви нема і тамтешні корейці не мають про неї жодної уяви.

З’явилась морква по-корейськи відносно недавно – у 1940-х роках – на території Узбекистану. Її поява пов’язана із трагічними сторінками в історії корейців Примор’я. Після окупації Японією Кореї у 1905 році чимало корейців втікли і оселилися у Примор’ї. Станом на 1917 рік у російському Примор’ї мешкало більше 100 тисяч корейців, більше третини населення. Саме вони й стали першим депортованим народом СРСР, коли більшість корейців, як японських шпигунів, було депортовано у 1937 році у Середню Азію, переважно у Казахстан та Узбекистан.

Обживаючись на новому місці корьо-сарам – саме так радянські корейці себе називали – намагались відтворити національні страви. Головною і улюбленою стравою у Кореї була, є і, ймовірно, завжди буде кимчхи – дуже гостра закуска з пекінської капусти та спецій. Із спеціями у Середній Азії все гаразд. А от капусти там важко дістати. Тож замість неї корьо-сарам почали використовувати моркву. Страва отримала назву “морковча”. Після того, як страву пом’якшили, зменшивши кількість перцю та додаючи навіть цукор та мед, вона почала поширюватись, попервах у середньоазійських республіках СРСР, а згодом і по усій території Союзу. Але на Корейському півострові про неї й гадки не мають.

А що ж їдять у Кореї? Загалом, треба розуміти, що корейці дуже відрізняються від нас – в них інший менталітет і інше сприйняття реальності, інший побут і зрозуміло, інша кухня.

Скажімо, корейці їдять та сплять просто на підлозі. Так в них заведено. В будинках нема окремих душових та ван – лише душ у туалеті. Вони не споживають хліб, на вулицях нема урн, сміття викидають просто долу, де його приберуть двірники. Відлік віку ведеться не від народження, а від зачаття, незалежно від точної дати народження старшими корейці стають у Новий рік. Одягаються корейці дуже яскраво, в них цілком нормально, коли дорослі, або й літні люди фарбують волосся та носять кислотні кольори, що в нас притаманні лише тінейджерам. Весілля в Кореї справляють лише після 30. До цього часу прийнято жити в задоволення та розважатись донесхочу.

І вони не їдять собак! Ну, майже не їдять. Так, колись їх вживали в їжу, але після 1980-х перестали і сьогодні, як і в усьому світі, песики є домашніми улюбленцями для більшості жителів, принаймні Південної Кореї.

Головним корейським блюдом є кимчхи – гостра закуска з капусти. Її існує безліч різновидів і вона є повсякденною стравою корейців. У багатьох оселях для кимчхи є окремий холодильник. Без кимчхи не обходиться жоден обід. Скажімо, для корейських космонавтів спеціально розробляли “космічний” варіант кимчхи, а інакше вони відмовлялися летіти на орбіту.

До речі, корейці ультраконсервативні в питаннях їжі і зазвичай, вирушаючи у подорож до іншої країни, беруть із собою свої продукти та напівфабрикати. Прибувши на місце, вони одразу шукають місцевий корейський ресторан та магазини, де можна придбати корейські продукти.

Що ще їдять корейці? По перше, треба відзначити, що більшість страв корейської кухні надзвичайно гострі. Хто пробував індійську кухню, може здивуватись, що індійські страви, дуже гострі, як на європейський смак, у Кореї вважаються прісними! У корейській мові синонімом слова “гострий” є слово “смачний”.

Дуже поширеною стравою є рамен – корейська лапша. Переважно з борошна, інколи з рису. До речі, на відміну від китайців та японців, корейці вживають рис як окрему страву, доволі помірно, хоча, звичайно ж, більше, ніж європейці. Але при цьому рис є складовою багатьох страв.

Невідмінно на столі в корейців багато солінь з маринованих овочів, корнеплодів та трав. Без різноманітних гострих закусок уявити корейське застілля просто неможливо. Також соління можуть бути додатком до лапши. А ще на овочево-трав’яних сумішах відварюють чимало видів супів. Обов’язкове вживання перших страв – горячих та холодних супів – також є характерним для корейців. Також корейці їдять багато морепродуктів: риби, крабів, молюсків та водоростей, окремо, у складі закусок, як доповнення до лапши чи рису, або ж у супах.

М’ясо корейці люблять, навіть не зважаючи, що воно завозиться в країну (не вистачає земель для розведення худоби) і дуже дороге. Традиційна страва – самгепсаль. Це свинина-гриль, яку відвідувачі ресторанів самі смажать на невеличких жаровнях прямо на столиках. Також люблять корейці кельби и кельбичим – свиний шашлик та свині реберця.

Цікава страва з яловичини – шабушабу. Це тоненькі скибки яловичини, яку треба самостійно відварювати за столом у окропі із спеціями.

Доволі поширена страва камчжачжон – це корейський брат драніка, така собі картопляна оладка, яку вживають із соусами.

Їдять корейці паличками, але не дерев’яним – боже спаси – а металевими, частіше алюмінієвими. На одноразові дерева не напасешся, а металеві палички легко миються і цілком гігієнічні.

Також серед корейців дуже популярна чимек: курка у соєвому соусі. Зазвичай її вживають як закуску до пива. До речі, корейці чимало п’ють, хоча при цьому ведуть себе стримано і є, мабудь, найбільш стійкими до алкоголю серед азійських народів. Найпоширеніші алкогольні напої – слабенька рисова горілка сочжу, рисове вино ночжу та рисове пиво.

Втім, хоча моркву по-корейські в самій Кореї і не вживають, але вигадана корьо-сарам страва надзвичайно смачна. А коли її готують майстри VD Restaurant Park – це цілком приємна закуска до основних страв. Втім, завітайте і переконайтесь самі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *