Крем-суп чи суп-пюре?

Чи є різниця? Так, є. Крем-суп більш м’який і однорідний за консистенцією. Доволі часто кухари додають у крем-суп вершки, щоб зробити його ще більш ніжним.

крем-суп томатний

Найулюбленіші крем-супи у світі – з броколі, білої квасолі, шампіньйонів, спаржі, кольорової капусти, авокадо з цукіні, буряка (дуже корисний супчик!), сиру, а також класичний французький крем-суп з картоплі та не менш класичний іспанський гаспачо.

Щодо останнього. Незважаючи на співочу назву це – звичайнісінький томатний суп-пюре, але з деякими піренейськими витребеньками. По-перше, в Андалузії, звідки, власне, й походить гаспачо, страву роблять дуже пряною: додають кінзу, трішечки оливкової оливи, червоного винного оцту, кілька крапель табаско. Такий собі смаковий 3Dефект. Сам крем-суп готують з свіжих томатів, додаючи цибулю, огірок та солодкий перець, можуть додати часнику. Зварену страву дуже мілко перетирають до стану крему. Потім гаспачо охолоджується, і це по-друге. Адже у спекотний севільський південь нема краще страви, ніж холодний гаспачо.

За переказами літописів, до вояжу Колумба, коли у Старому Світі не було ані томатів ані перцю, в Андалузії готували з хліба, часнику, оливкової олії та оцту так званий білий гаспачо – ajo blanco. Нібито цю страву придумали ще римські легіонери, що квартирували у Севільї і у літню спеку готували окрошку з усього, що входило до денної солдатської пайки.

Як би там не було, а коли конкістадори привезли до Європи помідори, то над світом зійшла зірка гаспачо. Сьогодні це – одна з наймодніших у світі перших страв, що вже казати про Іспанію! Зрозуміло, що гаспачо готують в різних провінціях Іспанії по різному, і нема певного усталеного рецепту. Як і дуже тоненька межа лежить між гаспачо і просто томатним крем-супом.

До речі, класичний крем-суп з томатів саме сьогодні буде на бізнес-ланч у VD Restaurant Park. Скуштуйте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *