Крем-суп

Сьогодні в нас на обід на перше томатний крем-суп. Дехто відверто не розуміє цієї страви. А комусь дуже подобається. Раджу першим вважати, що ви їсте борщ. Борщ? Так, борщ. Але не просто борщ, а з тюбиків для космонавтів 🙂

А усім тим, кому ця страва до душі, маленька історична довідка:

Як гадаєте, хто придумав крем-суп (або суп-пюре)? Без варіантів – Марі́-Антуа́н Каре́м (Marie-Antoine Carême) – творець високої кухні, “король кухарів та кухар королів”, найвідоміший кухар усіх часів.

Марі-Антуан увійшов до еліти паризької кухні спочатку як кондитер, власник і головний чаклун “Кондитерської де ла Рю-де-ла-Пе”. Його тістечка у формі готичних замків та соборів так припали до душі французьким можновладцям, що невдовзі його запросили в замок де Валансе, куховарити для Талейрана та Наполеона.

Якось Талейран влаштував Марі-Антуану жорсткий тест, запропонувавши скласти меню на цілий рік, використовуючи лише сезонні продукти, але при цьому щоб жодна страва не повторювалась двічі. Уявіть – 365 днів, сніданки, обіди, вечері, та ще й не з трьох страв, як нині. Карем гідно впорався, і саме у тому річному меню вперше і з’явилася вигадана Карем страва – суп, заправлений обсмаженою в олії мукою – тобто суп-пюре, або ж крем-суп, а також і його брат-близнюк velouté – “оксамитовий суп”.

Марі-Антуан прослужив Талейрану близько 12 років. Після падіння Наполеона Карем відправився в Лондон, де певний час був шеф-кухарем принца-регента, згодом короля Георга IV. Згодом він прийняв запрошення російського царя Олександра I і відправився в Петербург, але там він надовго не затримався, потім працював при королівському дворі Відня, у британському посольстві в Парижі, у принца Вюртембергського, у маркіза Лондондеррі, у княгині Багратіон і, нарешті, став шеф-кухарем банкіра Джеймса Майєра Ротшильда. Непогано, чи не так?

Згодом, ім’я короля кухарів лишилось в історії, а нам, серед великої кількості інших здобутків цього велетня, лишилися і числені рецепти крем-супів, зокрема й з свіжесеньких томатів, що його вправно використовує команда кухні VD Restaurant Park.

Смачного Вам, відчуйте себе космонавтами!

P.S.: непогано до крем-супу смакував салатик із відварного бурячку із м’яким сиром…

…та соковита свина котлетка із макарошками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *