Олів’є та його олів’є. Історія сьома: повернення

Історія салату олів’є доволі терниста. Від початку салат, що його авторство приписують Люсь’єну Олів’є, називався “Майонез з дичини”. Потім він став олів’є, потім “Салатом з дичини”, потім салатом “Столичним”. Але якось прийшов час повернути салату історичне ім’я. І повернення стало триумфальним.

Повернення олів’є сталося у першому масовому накладі культової “Книги про здорову та корисну їжу” у 1952 році. У наступні 1953 та 1954 році книга була на численні прохання трудящих перевидана додатковими накладами по 500 тисяч екземплярів. Саме тоді у маси пішов “класичний радянський” рецепт олів’є:

На 2 порції: 200-250 г шинки, або вареної ковбаси, або вареної курки, 4 шт. середньої картоплі, 1 морква, 4 яйця, 1 середня цибулина, 4 маринованих або солоних огірка, 1 банка зеленого горошку, майонез, сіль, перець за смаком.

Крім шокуючої простоти рецепту, що має надзвичайно мало спільного із попердниками, слід відзначити, що свіжі огірки у салаті поступилися маринованим або солоним. Як зазначав знаний російський історик кулінарії Вільям Похльобкін, використання у стравах солених або маринованих огірків не притаманно французькій кухні, але є цілком російською традицією.

Саме таким олів’є і увірвався на численні радянські кухні. Загальний наклад виданих після 1952 року і до розпаду СРСР “Книг про здорову та корисну їжу” перевищує 8 млн. штук! І треба відзначити, що навіть не зважаючи на постійне спрощення усіх рецептів у цій книзі, рецепт олів’є був один з небагатьох, який можна було втілити з наявних продуктів. Хіба що проблему були із майонезом, але відстоявши величезні черги, і дефіцитний майонез можна було придбати. Принаймні його завозили в магазини напередодні світ.

Значною мірою популярності олів’є сприяла і поява його у культових радянських фільмах: у “Карнавальній ночі” у 1956 році з молодою Гурченко, потім у цитованому епізоді “Службового роману”, у “Чародіях” і, нарешті у новорічній “Іронії долі”. Вже наприкінці 1980-х олів’є стає невід’ємною частиною Нового року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *