Осінь. Сумно… але смачно!

Так, за усієї своєї чарівності та краси осінь усе ж таки має певне мінорне забарвлення, приходячи на зміну безтурботному сонячному літу. Також із настанням перших холодів у елітному середовищі кухарів-професіоналів прийнято змінювати літнє меню на осіннє.

І тут не все так погано, оскільки на зміну легким атмосферним літнім стравам приходять осінні. Для осінньої кухні характерними є велика кількість овочів (та фруктів), дещо більша ситність, порівняно із літнім меню.

Які страви є найбільш хітовими на початку осені? Не будемо торкатися Haute cuisine, а запропонуємо Вам найосінніші з повсякденних страв.

Серед перших страв найсмачнішим вибором осені без сумніву є крем-суп з гарбуза. Збитий із вершками ніжний суп стане прикрасою будь-якого столу, від найдемократичнішого до самого аристократичного. Він добре сполучається з іншими стравами, має відносно невелику калорійність, але при цьому дарує відчуття ситості. За бажання кухара суп може бути дуже рідким або ж, навпаки, густим аж до консистенції пюре.

За складністю приготування гарбузовий крем-суп знаходиться десь посередині між варениками із картоплею та смаженою яєчнею із шкварками. То ж, не оминіть можливості побалувати себе у вересні запашним супчиком. До речі, якщо Вам особисто не дуже до вподоби ідея чистити гарбуз та моркву, обсмажувати цибулю тощо, можете завітати до VD Restaurant Park – місцева версія гарбузового крем-супу не вражає екзотичністю, але смакує…

Отака краса в нас буває на бізнес-ланч. Називається без затій - овочевий салат
Отака краса в нас буває на бізнес-ланч. Називається без затій – овочевий салат

Як щодо салату? Час Олів’є чи оселедця під шубою ще не прийшов – це питомо зимові страви. А от варіації овочевих нарізок із томатами, солодким перцем, листям салату та пряними травами доволі гарно пасують оксамитовому сезону. Втім, найвересневишім салатом, як це не дивно, є салат із свіжої білокачанної капусти із морквою.

Ці овочі саме у вересні є найсоковитішими. Що ще додавати у капустино-морквяний салат – справа кухарів. Це можуть бути пряні травки, цибуля, різні види олії, винний оцет чи навіть трохи білого вина. Цікавих ноток до салату додасть трохи дрібно шинкованого яблука чи, навіть краще, груші. Можна також сипонути у салат трохи родзинок з кишмишу.

Щодо других страв, що найкраще пасують вересню, визначитись важко. Але у будь-якому разі варто віддавати перевагу гарнірам із варених, парених та тушкованих овочів. Також в осінню пору час згадати про страви з борошна.

От скажімо, млинці, які на сучасний манер модно називати крепсами. У VD Restaurant Park користуються шаленою популярністю крепси із сиром, обсмажені у фритюрі. Складені конвертиком млинці із хрусткою скоринкою зовні та м’яким тягучим вершковим або пармським сиром (підійде і сулугуні) усередині…. Мммм… Це – справжня насолода!

Чим ще варто поласувати осінню?

Звичайно ж карпаччо! Адже саме у вересні 1950 року, коли у венеційському Палаці Дожів проходила виставка італійського художника Вітторіо Карпаччо, винахідливий Джузеппе Чипріані, власник бару Harry’s, на скарги графині Амалії Нані Моченіго про заборону лікарів вживати смажене чи відварне м’ясо, нашвидкоруч нашинкував тоненькими напівпрозорими скибочками морожену яловичину, прикрасив їх найпростішим білим соусом та кількома краплинами свіжовичавленого лимонного соку та пригостив шляхетну панянку фактично сирим м’ясом. Дуже дотепно, враховуючи, що нова трава вже за кілька років стала класикою ресторанної кухні в усьому світі.

Звичайно, найкраще карпаччо смакує на терасі із виглядом на Гранд Канал у Венеції. Втім, якщо хочете влаштувати собі гарний вересневий вечір, не обов’язково летіти до Італії. Ви можете замовити карпаччо з лосося чи з телятини і у Restaurant Park у Києві, на терасі із розкішним видом на золоту осінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *