Про суп-харчо

Сьогодні в ресторані VD Restaurant Park на бізнес-ланч подаватимуть суп-харчо.  Для декого це може бути новиною, але ця страва категорично виключає використання баранини. Існує навіть міф московського походження, що особисто Джугашвілі-Сталін свого часу наказав кремлівським кухарам готувати харчо з яловичини, оскільки не всі кремлівськи шлунки були звичні до баранини.

найкращий суп-харчо

Але факт лишається фактом – харчо від початку готували з яловичини, більше того, сама назва ხარჩო (харчо) в перекладі з картвельскої означає “яловичий”. Так, грузини радо вживають страви з яливичини, курятини, телятини, навіть свинини, тож не отарами єдиними…

Що ще важливо знати про суп-харчо – він у жодному випадку не повинен бути гострим! Так-так, в оригіналі страва не гостра, а шалено пряна! Різницю спробуйте збагнути самостійно:)

Готується суп харчо на кислій основі з сливи ткемалі. Але цілком можливо підкислити страву і за допомогою гранатового соку. У найскрутнішому становищі кислоти додадуть помідори та томатний соус, але то вже буде не зовсім харчо. Що ще обов’язково мусить бути в складі супу-харчо, так це грецький горіх, може трохи обсмажений.

І звичайно, море пряних спецій – коріандр, пажитник, чорний перець, зіра, лавровий лист, кардамон, базилік, шафран, гострий перець та кінза і обов’язково хмелі-сунелі.

Щодо різновидів рецептів та технологій приготування харчо – їх безліч. Наприклад, в Україні харчо готують… звичайно ж із свининою. Цілих одиннадцять рецептів харчо можна знайти у канонічному виданні 1959 року книги Тамари Сулаквелідзе “Грузинські страви“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *