Різдво у кухнях різних народів-1

Вашій увазі сьогодні огляд традиційних різдвяних страв різних народів. Подекуди різдвяний стіл у  інших країнах виглядає цілком зрозуміло для нас. А інколи різдвяні кулінарні уподобання інших націй можуть дійсно вразити.

Україна

Почнемо з неньки. Те що в Україні в переддень Різдва прийнято готувати 12 страв, знають майже усі. Назвати ж усі ці 12 страв до різдвяного столу мало хто зможе. Майже всі згадають про кутю. Чимало пам’ятають про вареники. На Заході України, де люди менше відійшли від традицій, згадають ще за рибу, пісний борщ та узвар. Що ще? А ніхто й не знає. Хтось готує голубці, хтось – горохову кашу. Дехто ставить на стіл випічку, або, не мудруючи, магазинне печиво. Цікаво те, що чіткого переліку різдвяних страв нема. Не-ма-є. До речі, коли спитати, чому страв має бути саме 12 – майже усі згадають про 12 апостолів. Але до чого апостоли до Різдва? Адже збирались вони на таємну вечерю вже за 33 роки по тому, як народився Ісус.

Сувора правда полягає в тому, що у більшості українців насправді різдвяними стравами є салат олів’є, оселець під шубою, вінегрет, заливна риба, холодець, фаршировані яйця, тощо. Тобто типовий “новорічний” набір. Нічого дивного. Адже за церковними канонами, різдвяному застіллю передує доволі суворий різдвяний піст. Сорокаденний, на хвилинку. А у пересічного українця Різдву передує… так, новорічне застілля. Потім короткий робочий тиждень і Різдво. Найчастіше із символічним частуванням пісними стравами із переходом до звичного застілля. “Від Романа до Йордана – український Рамадан”. І це – непагано!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *