Різдво у кухнях різних народів-2

А ось що ставлять на стіл на Різдво жителі інших країн? Звичайно не будемо згадувати про облатки та інші “церемоніальні” страви, як, от у нас кутя. Що є головною винагородою за очікування першої зірки?

Польща

Скажімо, у Польщі це “борщок з вушками”. Власне, це щось схоже на трохи кислуватий бульйон, заправлений вареним буряком (не схоже на наш український борщ), в якому плавають прохи схожц на вареники “вушка”. Також може бути й грибний суп із зануреними в нього варениками, а також смажена риба, м’ясо та голубці.

Чехія

Як відомо, традиційною окрасою різдвяного столу у Чехії є смажений короп. До нього зазвичай гарніром йде картопляний салат (дуже подібний до нашого олів’є, але теплий). На десерт печиво. Просто, смачно, ситно. Дуже по-чеські.

Росія

Сказати, що російська різдвяна кухня чимось відрізняється від української – важко. Радянський спадок у вигляді тих самих олів’є та вінегрету… Він у нас спільний. Єдиний феномен, який мені вдалось побачити, і який притаманний лише Росії – традиція разом ліпити до різдвяного столу пельмені. Такий собі різдвяний сімейний ритуал. А потім їх варити і їсти. І запивати холодною з морозилки горілкою. Також поширена традиція закладати у пельмені “сюрпризи” у вигляді монетки або іншої дрібнички, чи горошини перцю, чи щіпочки солі, тощо. За допомогою сюрпризів на пельменях можна й гадати, але то вже їхня забава.

Молдова

Особливістю молдавської різдвяної кухні слід визнати кречунеї – це такі калачі у вигляді незакінченої вісімки. Калачі ці символізуєть корону Ісуса Христа (хм, вперше чую, що в нього була корона). В усьому іншому молдавський різдвяний стіл цілком схожий на сусідів – м’ясо, ковбаси, холодець, голубці, чигирі. А ще кислий борщ на свиних ребрах з овочами. А також чорнослив із збитою сметаною. І вино. Це ж – Молдова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *