Різдво у кухнях різних народів-3

Різдвяні страви у європейських країнах інколи дивують…

Данія

Данці на Різдво їдять запечену свинину із тушкованою червоною капустою та картоплею на гарнір.  На десерт – рисова каша з мигдалем, збитими вершками і ваніллю. Мммм, непогано!

Швейцарія

А от у Швейцарії прийнято на Різдво нанизувати шматочки м’яса на довгу виделку і варити їх, занурюючи у киплячий бульйон. Як м’ясо готове, його кладуть на тарілку із картоплею фрі, поливають соусами та з’їдають. Хммм, доволі дивна розвага, як для Різдва.

Португалія

Португальці на Святвечір ласують висушеною солоною тріскою із відварною картоплею та яйцями, а також кашею з варених нуту, цибулі та капусти під оливковою олією, посипаних мілко нашинкованими цибулею, часником та зеленню. Також до різдвяного столу подають смаженого на грилі восьминога та пюре із картоплі, запеченої з часником, петрушкою і оливковою олією. До страви подається портвейн.

Велика Британія

Британці на Різдво традиційно готують індичку (але іноді це може бути гусак або курка) з журавлинним соусом, брюссельською капустою, а також “поросят у ковдрах” – це такі маленькі ковбаски, загорнуті в обсмажений бекон, що подаються із гарніром з картоплі, смаженої моркви та пастернаку. А ще британці люблять подавати на Різдво до столу пудинг, його поливають ромом та підпалюють.

Німеччина

У німців заведено на Різдво випікати пиріг під назвою “Штоллен”. Штоллени бувають із родзинками, цукатами, маком, горіхами, марципанами, тощо. В іншому німці передбачувано схожі на інших – індійка, овочі, пиво…

Швеція

Шведи на Різдво сідають за стіл і… їдять. Так їдять, як вміють шведи. На стіл господиня ставить шинку, фрикадельки, ковбаски, різні види оселедця, копченого лосося або вугря, червону капусту, брюссельську капусту і “Спокусу Янссона”. Це така родзинка по-швецькі. Страва чудернацька: у змащену маслом форму послідовно викладаються шари нарізаної картоплі, цибулі, подрібненої маринованої риби (анчоуси) і знову картоплі; а потім наливаються вершки і усе разом це запікається. Дивно поєднання продуктів, але… доволі смачно. Назва страви походить від назви фільму “Спокуса Янссона” про великого оперного співака Пеле Янссона, який вважався гурманом. Одна з відомих швецьких кулінарок пригостила цією стравою гостей вечірки, що проводилась на честь прем’єри фільму із улюбленим актором кулінарки. Страва поширилася спершу серед подруг авторки рецепту, а потім попала і в кулінарні книги. Наразі без “Спокуси Янссона” неможливо уявити різдвяний стіл у Швеції. Або “Спокуси Карлссона” (з яловичим фаршем замість анчоусів). Чи “Спокуси Гансона” (або Свенсона, вегетаріанський варіант — без анчоусів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *