Так хто ж насправді придумав борщ?

Питання риторичне і не має відповіді. Адже те, що ми сьогодні називаємо борщем – страва відносно молода. А її попередні варіації, так, вони корінням сягають сивої давнини, але чи був то той самий борщ, яким ми його сьогодні любимо?

борщ - найсмачніша страва у світі

Почнемо з того, що основні овочеві культури, що входять до рецептури борщу, мають середземноморське походження. Капуста, буряк та цибуля культивувалися ще древніми греками та римлянами. Саме завдяки їм ця городина ввійшла до вжитку у всій Європі. І, відповідно, ще за античних часів з цієї городини варили супи, приправляючи прянощами. Так само охоче на Апеннінах частували ся свининою та салом. І варили юшки на свинячому бульйоні із буряком та капустою, із цибулею і кропом. Але чи був то борщ? І наскільки сучасний український борщ може вважатися нащадком та спадкоємцем тих “борщів”?

Існує глумлива версія, поширювана насамперед тими, хто заперечує усе українське, що, мовляв, це чи то греки, чи то фракійці занесли рецепт борщу в Крим, де він тривалий час ховався у стінах грецьких полісів і лише за багато століть був привезений в Малоросію чумаками. І, відповідно до авторів, а чи має право борщ називатися українським, а українці чи мають підстави для гордощів за свою національну страву.

Версія так собі, враховуючи, що рецепт українського борщу, окрім згаданих інгредієнтів, включає також і картоплю, томати і, подекуди, квасолю. А цих овочів не знали за часів Боспору та Понтікапею, ані давні греки, чи римляни у метрополії, ані давні колоністи Криму. Крім того, грецькі поліси у Криму були знищені або ж втратили значення і розчинилися у вирі історії ще під час великого переселення народів, тобто задовго до того, як склалась українська нація. На кримські землі прийшли тюркські народи із своєю кухнею, а античні середземноморські рецепти канули у Літу разом із полісами. Тобто жодним чином не могли греки чи римляни навчити українців варити борщ.

Червоний буряк та капуста прийшли на наші землі у середньовіччі з Західної Європи. Дещо довше подорожували до України картопля і томати, що були завезені конкістадорами до Старого Світу з Південної Америки. Лише у XIX сторіччі ці овочі набули поширення в наших краях. І, власне, саме в ті часи і починається сходження до світового кулінарного Олімпу українського борщу!

Більш ранні згадки про борщ мають відношення до зовсім іншої страви. І неважливо, чи то був борщ з борщівника, чи то був “бор-щъ”, тобто “червоні щі”. Будь яка етимологія нічого не варта, оскільки стосується зовсім іншого “борщу”.

Національні варіації борщу, які є у сусідніх слав’янських народів, так, вони мають кулінарну цінність і навіть подібність до нашого борщу, але саме український борщ здобув всесвітнє визнання і саме він – це окрема самодостатня страва, що в усьому світі ассоціюється із смачним словом “борщ”. Якщо взяти найбільш поширену рецептуру (взагалі то є не менше 70 рецептів борщу по-українськи), то за складом продуктів та алгоритмами приготування українського борщу немає аналогів у інших народів. То ж казати, що хтось навчив українців готувати борщ – то смішно. Посміємося!

І, до речі, в нас у VD Restaurant Park сьогодні на бізнес-ланч – саме борщ по-українськи. Або просто борщ 🙂

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *