Збірна солянка

Дуже смачна страва, але от у розмовах значення виразу “збірна солянка” доволі химерне: це такий собі вінегрет, попурі, амальгама. Тобто суміш усього, дивне поєднання речей (людей, подій), що не має системності. Англомовний синонім “kitchen sink – походить від виразу “everything but the kitchen sink” – “усе крім кухонної мийки”.

солянка збірна

А страва ж таки смачна. Поєднання копчених реберець та вареної ковбаси, солоних огірків та каперсів, оливок та лимону, прянощів та сметани, й усе це на бульйоні…

До речі, достеменно невідомо походження страви. Росіяни вважають солянку “ісконно рускім блюдом”, але аргументація цього твердження анекдотична і не має сенсу навіть її наводити. Відомий історик російської кухні Уільям Похльобкін свого часу написав, що про солянку згадується у “Домострої”. І це твердження ніхто не перевіряв, і воно пішло гуляти літературою, а згодом і Інтернетом. А коли перевірили, виявилось, що Уільям трохи прибрехав.

Свої рецепти солянок є у росіян, українців, татар, поляків, грузинів, абхазів, поляків, тощо. Більше того, є німецькі, французькі, італійські аналоги.

Наявність у рецепті оливок та каперсів наводить певні сумніви, що страва може мати північне походження. Швидше за все сучасний вигляд солянка набула як змішування кількох рецептів, скажімо, збірних наваристих супів з Півночі із кількох сортів м’яса та з заправкою з соленої городини, та легких ароматних супів з Серелземномор’я з оливками, каперсами та лимоном.

І, слід зауважити, що у різних народів та навіть в різних місцевостях однієї країни рецепти солянки можуть значно різнитися.

Зокрема в Україні здавна солянкою називали тушковану квашену капусту із свининою. Але згодом адаптували варіант солянки, як першої страви, звичайно, із українськими “примочками”.

Українська солянка – це щось середнє між першою і другою стравою – занадто рідка для рагу, але занадто густа для супу. Обов’язково має бути присутньою свинина – це ж Україна! Заправка густою сметаною, а також можливе додавання до готової солянки зажарки з смаженої на салі цибулі та шкварок – також одна з характерних рис, притаманних саме українській кухні.

У будь-якому варіанті солянка по-українськи – це дуже ситно, дуже смачно і, між іншим, ще й корисно. Завітайте до VD Restaurant Park та спробуйте варіант солянки від наших кухарів. Вам сподобається!

 

Збірна солянка: 1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *